Poláci to s převzetím české půdy myslí vážně. Chtějí rychlé řešení

Polsko chce Českou republiku požádat o rychlé vyčlenění území, které by převzalo v rámci urovnání územního sporu. O pozemky zřejmě přijdou obce Chrastava, Bulovka a Horní Řasice

Polsko chce Českou republiku požádat o rychlé vyčlenění území, které by převzalo v rámci urovnání územního sporu. O pozemky zřejmě přijdou obce Chrastava, Bulovka a Horní Řasice.

Tři vesnice na Těšínsku a Liberecku budou v krátké době požádány, aby ze svých katastrů vyčlenily území, které Česko odevzdá jako vyrovnání územního dluhu z historického sporu.



„Pokud jde o územní dluh, Polsko a Česká republika jsou připraveni zahájit technické práce zaměřené na podepsání dohody, která bude v konečném důsledku řešením problému,“ potvrzuje pro biztweet tiskový odbor polského ministerstva zahraničních věcí.

Ačkoli se spor mezi Polskem a Českem tahá desítky let, vyrovnání by podle polské vlády mohlo proběhnout během několika let, či dokonce měsíců. „Doufáme, že budeme moci podávat zprávy o postupu prací brzy, protože celý proces se skládá z mnoha technických a právních podrobností, které musí být velmi pečlivě zvážena oběma stranami,“ popisuje tisková kancelář ministerstva zahraničních věcí Polska.

Čtěte také:

Obchodní inspekce zabavila tisíce kusů zboží. Šlo o padělky

Víza může upravit jen Brusel, tvrdí Praha

Do jednotky rychlého nasazení NATO půjde přes 800 Čechů

--

Problém je nazývaný také jako spor o Těšínsko, který se mezi Československem a Polskem vedl od rozpadu Rakousko-Uherska v roce 1918. Územní spor mezi Polskem a Českem vznikl při stanovení hranic v roce 1958. Tehdy na české straně zůstalo dočasně 368 hektarů navíc. Proto, aby ji šlo lépe hlídat, se totiž zkrátila o 80 kilometrů.

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia