Obchodní inspekce zabavila tisíce kusů zboží. Šlo o padělky

V loňském roce Česká obchodní inspekce zabavila tisíce nelegálního zboží. Falešné výrobky skončili na charitě. Škodlivé ve spalovni

 

Celkem 1643 kontrol obchodů a skladů v roce 2015 ukázalo na nekvalitní, falešné, nebo nebezpečné zboží. Nejčastěji šlo o padělky, tedy porušení některých práv duševního vlastnictví. Takové zboží bylo zjištěno ve 474 případech. 

Celkem bylo zabaveno 35 694 kusů padělků, jejichž prodejem by majitelům práv vznikla škoda odhadnutá na více než 101 milionů korun. Jak uvádí zpráva České obchodní inspekce, nejčastěji šlo o padělky textilních výrobků a zvukových nebo obrazových nosičů. Ze značek šlo zejména o padělky ochranné známky Burberry předstiženy nově značkou Virgina.

„Přes důslednou kontrolu a ukládaná opatření má trh s falzy pro svoje zákazníky stále dostatečnou nabídku a tím i přitažlivost. Ke zjednodušení těchto kontrol by v dalším období měla přispět novela zákona o ochraně spotřebitele, která přináší v oblasti nabídky, prodeje a skladování padělků několik změn. Tou zásadní je oddělení problematiky porušování některých práv duševního vlastnictví od nekalých obchodních praktik a její vyčlenění do samostatného ustanovení. Zda však budou mít tyto změny očekávaný pozitivní dopad na kontrolní praxi, ukáže až další období,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

Čtěte také: 

Víza může upravit jen Brusel, tvrdí Praha

Do jednotky rychlého nasazení NATO půjde přes 800 Čechů

Brusel tlačí na robotizaci. Češi chtějí začít internetem a distribuci dat

--

Jak dodává mluvčí inspekce Jiří Fröhlich, daném období provedla Česká obchodní inspekce v rámci kontrolní akce také celkem 2414 kontrol, při nichž bylo ověřováno, jak prodávající dodržují zákaz užívání nekalých obchodních praktik nabídkou či prodejem výrobků nebo služeb porušujících některá práva duševního vlastnictví, jakož i skladování takových výrobků za účelem jejich nabídky nebo prodeje.

763 kusů zabaveného zboží šlo charitě. Loni Výchovnému ústavu v Pšově. Zlikvidováno bylo 49 152 kusů výrobků.