Petrimex: Zrození Agrofertu spojkami Šidalou a Propperem

Ivan Propper a Ľubomír Šidala. Mediálně prakticky neznámá jména. Ve skutečnosti však stojí za byznysem desítek firem. V jejich blízkosti rostli lidé jako Babiš a Beljajev. Ministr financí České republiky a nejbohatší Slovák to v životopise neuvádí

Ivan Propper a Ľubomír Šidala. Mediálně prakticky neznámá jména. Ve skutečnosti však stojí za byznysem desítek firem. V jejich blízkosti rostli lidé jako Babiš a Beljajev. Ministr financí České republiky a nejbohatší Slovák to v životopise neuvádí.
 
Ľubomír Šidala jako jeden z hráčů Petrimexu probral společnost Sima, do které také vstoupili Erik Rakický - syn Antona Rakického a Ivan Propper. Tak to asi začalo. Od tehdy bylo vidět jména zmíněných manažerů a podnikatelů všude, kam se pohnula noha miliardářů Alexeje Beljajev nebo Andreje Babiše.
 
Šidala si už dříve koupil od slovenské vlády nálepku honorárního konzula Maroka na Slovensku. Říká tím více než chtěl. Za komunismu mu byl totiž marockým šéfem Andrej Babiš. Právě tam skupina vyvolených podnikatelů během komunismu vytvářela kontakty a základy firmy dnes nazývané Agrofert.
 
 
Kontakty z Maroka sloužily Šidalovi k založení pěstitelské firmy Fertilagri, která do roku 2010 dovážela na český a slovenský trh zeleninu pěstovanou v severní Africe a na farmě Báb při Nitře.
 
Šidala založil i vinařství Vinidi. Známý je také z některých projektů výstavby dotovaných větrných elektráren.
 
Celých osmnáct let vedl z pozice předsedy dozorčí radu Slovenské letecké společnosti, v níž byl předsedou představenstva Jozef Majský. V představenstvu firmy figuroval i Anton Rakický, o kterém byla řeč v předchozí části seriálu Petrimex.
 
Čtěte také:
 
 
--
 
V České letecké společnosti dochází k dalšímu zajímavému propojení jmen. Ve firmě se kromě Rakického s Majským setkává také s Ivanem Propperem.
 
Další z nenápadných podnikatelů, který však až nápadně často kopíruje kariérní cestu českého ministra financí a nejbohatšího Slováka, figuruje také ve firmě Agriplast.
 
 
Fotozdroj: CC/wikimedia