Češi staví nové propojení s Polskem za 40 miliard. Chtějí k moři

Propojení dálnice D11 s polskými silnicemi. To je jedním z cílů ministra Dana Ťoka pro nejbližších pět let. Projekt za 40 miliard otevře Čechům cestu k polským přístavům

Propojení dálnice D11 s polskými silnicemi. To je jedním z cílů ministra Dana Ťoka pro nejbližších pět let. Projekt za 40 miliard otevře Čechům cestu k polským přístavům.

„Česká strana připravuje postupnou výstavbu dálnice D11 od Hradce Králové ke státním hranicím. Odhadované celkové náklady za toto spojení se předpokládají ve výši cca 40 miliard korun bez DPH,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Místem propojení české dálnice II. třídy D11 a polské rychlostní silnice S3 má být lokalita mezi obcemi Královec a Łubawka. Financování projektu chtějí oba státy zajistit z evropského dotačního programu CEF (Connecting Europe Facility).

„Největšími pozitivy pro Českou republiku je, že se vybuduje další součást transevropské dopravní sítě TEN-T, ČR také získá druhé dálniční propojení s Polskem, do jeho západní části,“ říká Neřold.

Pro české společnosti by šlo o dobrou zprávu. Trasa polské rychlostní silnice S3 totiž spojuje polské pobřeží panevropských dopravních koridorů. Vede ze skupiny námořních přístavů Szczecin-Świnoujście, podél západní hranice země. Poláci by zas uvítaly novou trasu směrem na jih – na Slovensko, přes Maďarsko až na Balkán.

Čtěte také:

Stát chystá výprodej. Nabízí desítky lukrativních budov

Češi souhlasí se společnou silnicí. Napojí se na slovenskou dálnici

“Ruský facebook” VK.com láká české xenofoby i stalinisty

--

"Hovoříme o dopravních trasách, které nám otevírají obchodní možnosti směrem na jih, což je pro Polsko a Českou republiku velmi důležité. Jde o rozvoj hospodářské spolupráce a otevření Jaderského moře a Baltského moře,“ řekl polským mediím tamní ministr dopravy Andrzej Adamczyk.

Podle polských médií slíbil ministr Dan Ťok na setkání s jeho polským protějškem dokončení projektu do roku 2021.