Ivan Chrenko: Druhý nejbohatší Slovák nechce patřit mezi oligarchy

Developer Ivan Chrenko ze skupiny HB Reavis je druhým nejbohatším Slovákem. V žebříčcích bohatství se však vidí nerad

Developer Ivan Chrenko ze skupiny HB Reavis je druhým nejbohatším Slovákem. V žebříčcích bohatství se však vidí nerad.
 
Podle některých zdrojů proto, že se nerad spojuje s majoritou slovenských nejbohatších lidí, kteří kořeny byznysu zapouštěli ještě za komunismu, nebo těsně po jeho pádu, v prostředí bez stávajících zákonů.
 
Muž, který aktuálně podle Forbes vlastní majetek v hodnotě 730 milionů eur však samozřejmé začínal také v 90-ých letech. V Šali měl obchod s audiovizuální technikou a věnoval se i elektromontážních pracím. Pak se věnoval také výrobě - jeho společnost údajně montovala reproduktory značky Marsyas.
 
 
To, co dělá z Ivana Chrenka Ivana Chrenka je však developerská firma HB Reavis Group, ne cédéčka, reproduktory a světla na diskotéce. K developerské skupině se přidal po dvou letech její existence v roce 1995. Koncem 90-ých se firma proslavila výstavbou prvních velkých administrativních center v hlavním městě. Kancelářské areály od nich skupovala firma B.S.R.
 
Na budování Bratislavy se pak HB Reavis významně spolupodílela postavením projektů Apollo a Aupark v Petržalce. Značka obchodních center je spojena s HB Reavis. Toto obchodní centrum firma postupně postavila v Košicích, následovaly a dosud následují další pokračování v České republice. Společnost HB Reavis Auparky nejen staví, ale chvíli i provozuje. Když dosáhnou vrcholovou hodnotu, prodává je obvykle zahraničním subjektům.
 
 
V roce 2005 HB Reavis odkoupila od samosprávy společnost SAD Bratislava. S firmou developer získal i bratislavskou autobusovou stanici Mlynské nivy, kde aktuálně staví novou čtvrť Twin City.
 
HB Reavis je autorem i dalších administrativních projektů na Slovensku, v Česku, ale i v Chorvatsku, Polsku a Maďarsku. Nejnovější se firma pustila i do výstavby výškových budov v Londýně.
 
Čtěte také:
 
 
 
Podle bulvárních médií žije Ivan Chrenko v rezidenční čtvrti ve vesnici Marianka u Bratislavy. Ta připomíná hrad obklopený vodními příkopy.