Pokousaní psem, nebo protékající pračka. Pojištění odpovědnosti prolomuje rekordy

Raději platit pojistku, než za vlastní nešikovnost. Tým se řídí už téměř polovina Čechů. Pojištění občanské odpovědnosti - takzvanou pojistku na blbost - si v Česku platí téměř čtyři miliony klientů. Pojišťovnám pomohl občanský zákoník

 
Pojištění odpovědnosti si Češi pořídili podle posledních statistik asociace pojišťoven ve 3,8 milionu smluvních vztazích. Pojištění za klienta hradí škody, které způsobí vlastní nešikovností, nepozorností a nevědomky.
 
„Tento typ pojištění poskytuje pojištěnému ochranu pro případ, že způsobí jinému subjektu škodu, kterou mu je povinen nahradit. Taková škoda může být způsobena na majetku, zdraví či životě, například neúmyslným poškozením, nebo rozbitím zboží v obchodě, vyplavením sousedního bytu, nebo poraněním cizí osoby při rekreačním sportu a dalších aktivitách,“ říká mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová.
 
 
Některé pojišťovny rozšiřují ochranu u pojištění občanské odpovědnosti i o škody způsobené při chovu psa a jiných domácích zvířat, které jsou ve vlastnictví pojištěného. A, o tom, že to má význam svědčí případy.
 
Pokousaní psem
 
„Paní v Brně šla nakoupit, přivázala psa - brazilskou filu vážící okolo 40 kilogramů - ke vchodu obchoďáku, pes se utrhl a skočil a povalil na zem kolemjdoucí ženu, čímž jí svou vahou prolomil kolenní kloub, způsobil jí tříštivou zlomeninu holení kosti a roztržení předního kříženého vazu kolene,“ uvádí jeden z případů mluvčí Kooperativa pojišťovny Milan Káňa. Poškozená utrpěla zranění, kvůli kterému byla čtyři měsíce práce neschopná. Pojišťovna za majitelku psa uhradila 120 tisíc korun.
 
Podobné případy se psy evidují i jiné pojišťovny. V jednom třeba pes způsobil autonehodu. I tady hradila škodu pojišťovna a to téměř 200 tisíc korun.
 
„Podle údajů Slavia pojišťovny je nejčastější újmou způsobenou zvířaty v rámci pojištění odpovědnosti právě pokousání psem. V případě, že pes napadne člověka a způsobí mu zranění, je majitel zvířete povinen uhradit nejen náklady spojené s léčením, ale také například ušlý zisk a další související výdaje. Částka za způsobenou škodu se pak může vyšplhat do desítek až stovek tisíc korun,“ říká Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.
 
Ochrana pro provozovatele
 
Mezi nejvážnější případy pak patří pokousaní psem, které způsobilo dítěti trvalé následky a psychickou ujmu. Pojišťovna zaplatila za neodpovědného majitele psa téměř milion korun.
 
Podle občanského zákoníku, který platí od ledna 2014 jsou občané odpovědny i za nehmotnou ujmu. A právě to spustilo zájem o pojištění občanské odpovědnosti.
 
Čtěte také: 
 
 
 
 
--
 
„Nejčastěji je uzavíráno v rámci pojištění domácnosti. Je ale možné sjednat jej i samostatně nebo jej připojistit k životnímu pojištění. Průměrná cena pojistného je 440 korun ročně,“ říká Jolana Ackermannová.
 
Pojistky občanské odpovědnosti neulevují jen samotným občanům. Do značné míry chrání také provozovatele různých zařízení pro veřejnost. Třeba provozovatele bobové dráhy, koupaliště, nebo cyklostezky, kde jeden návštěvník zraní druhého a provoz musí být dočasně zastaven. Ušlý zisk hradí pojistky odpovědnosti nešikovného návštěvníka.
 
Vedou běžné nehody
 
Rekordy, co do výše vyplacené pojistky, padají zejména při tělesných zraněních z nedbalosti. „V aquacentru na tobogánu pojištěný nedodržel časový odstup, dojel před ním jedoucí osobu, které způsobil poranění páteře s následným trvalým omezením pohyblivosti. Celková škoda zahrnovala bolestné, ztížení společenského uplatnění, ztrátu na výdělku, náklady na péči o poškozeného, náklady na bezbariérové úpravy bytu i náklady vynaložené zdravotní pojišťovnou a dosáhla 19,5 milionu korun,“ uvádí jeden ze smutných případů Jolana Ackermannová.
 
Nejčastějšími případy, kdy hradí škody pojištění odpovědnosti jsou ovšem naštěstí méně vážné případy. Vede vytopení sousedů protékající pračkou, nebo nešikovné poškození tovaru v obchodě.
 
Zajímavostí je, že i u tohoto specifického druhu pojištění možno narazit na lidi, kteří se pokoušejí o pojistný podvod. „Mladý muž ze Zlínska si zakoupil vzácného papouška za 80 000 korun. Po týdnu od koupě papoušek uhynul v důsledku zranění lebky. Chovatele ale napadlo, jak si vzniklou finanční újmu kompenzovat. Domluvil se s kamarádem – majitelem rotvajlera a ten škodu nahlásil ze svého odpovědnostního pojištění. Dle jeho slov totiž pes sekl packou po kleci, ta spadla a pád způsobil smrt papouška. Detektivům pojišťovny se ale celá záležitost zdála od počátku podezřelá. Mimo jiné jim bylo podezřelé, že na tak velkého papouška byla klec nezvykle malá. Pod tlakem důkazů se nakonec dotyčný přiznal, že si celou záležitost vymyslel, aby od pojišťovny získal peníze,“ uvádí příklad mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.