Petrimex: Kam sahají kořeny československé oligarchie?

Politika, byznys a lobbistické propojení se strukturami státu. Čeští a slovenští oligarchové mají k sobě blízko. Velká skupina z nich začínala na stejném místě. Ve státní firmě Petrimex

 
Politika, byznys a lobbistické propojení se strukturami státu. Čeští a slovenští oligarchové mají k sobě blízko. Struktury, ve kterých žijeme budovali společně již od pádu komunismu. A mnoho z nich pochází ze stejných poměrů. Státních podniků, které po pádu komunismu zabraly trh, pohlídaly si know how a získaly exkluzivní financování.
 
Hodně by o tom mohli mluvit bývalí manažeři Petrimexu. Dnes to vypadá jako kdyby podepsali jakýsi Abrahamův pakt ze seriálu Mamon Vladimíra Michálka. Každý z nich patří mezi nejvlivnější lidi ve střední Evropě, nebo je mrtvý. Za vše mluví jména jako Babiš, Beljajev, nebo Rakický.
 
Andrej Babiš při popisování svých začátků přeskakuje téměř polovinu jeho kariéry. Rád se chlubí tím, že začínal s kolegy v malé kanceláři na Václaváku a na účtu měli sto tisíc korun. Na minulost v Petrimexu zapomíná.
 
 
Přestože si v rámci kampaně hnutí ANO přečtete příběh popsaný výše a americký sen o tom, že první miliony vydělal poté, co dostal od Petrimexu v roce 1995 kopačky, pravda je někde jinde.
 
Připomeňme, že Andrej Babiš označuje za začátek své podnikatelské kariéry a vznik Agrofertu úvěr 4 miliony dolarů od americké banky Citibank v roce 1994. Do té doby byl prý řádovým manažerem Petrimexu bez výraznějšího majetku
 
Miliony korun měl však vydělané dávno předtím a Petrimex ho nevyhazoval, ale Babiš ho ovládl. Tedy nejen on, ale v duchu řádků výše, s dalšími manažery.
 
Petrimex, který sídlil v Bratislavě byl jediným podnikem zahraničního obchodu s možností obchodovat s průmyslovou a zemědělskou chemií mezi Československem a zahraničními trhy.
 
Čtěte také: 
 
 
 
 
--
 
Andrej Babiš, se v rámci struktur státní firmy propracoval k zastupování 15 československých firem v Africe. Od roku 1985 až do pádu komunismu byl Babiš vyslán do Maroka.
 
Socialistický kariérismus mu byl přirozený. Cestu v obchodní firmě, která byla jakousi školou kapitalismu v komunistické zemi, mu dláždil jeho otec. Štefan Babiš pracoval pro firmu Československá keramika a stal se jedním ze zakladatelů zahraničního obchodu na Slovensku. V rámci podniku zahraničního obchodu STROJEXPORT byl Štefan Babiš vyslán do Etiopie, kde prodával mimo jiné i československé zemědělské stroje. Během další kariéry byl přeložen do Paříže, kde Babišova rodina žila do roku 1961. Babiš starší byl i jedním z vyjednavačů dohod mezinárodních celních poplatků. Matka Andreje Babiše byla zaměstnankyní Ústavu marxismu-leninismu.
 

 

Celý článek čtěte na biztweet.eu