Polští přepravci dostali zákaz vozit zboží do Ruska

Kamiony z Polska nesmí vozit zboží do Ruska. Rozhodla o tom Moskva

Krok přišel poté, co vypršely dřívější dohody o mezistátní přepravě a polská strana s ruskou se nedohodly na nových podmínkách.

V prosinci loňského roku Rusové jednostranně změnili podmínky pro mezistátní dopravu. Hlavní změny se týkají přepravy zboží do třetích zemí. Nové ruské pravidla považují za polský tovar například i zboží vyrobené dceřinými společnostmi polských firem v jiných státech.

Povolená je přeprava pouze úzkého sortimentu. Polský náměstek ministra infrastruktury a výstavby, který odpovídá za přepravu, Jerzy Szmit oznámil, že polská strana dostala od ruské protokol s popisem požadavků a návrhem pravidel. "Bohužel ne všechno, co je v něm smíme akceptovat, a zadruhé - porušuje to, co bylo dohodnuto," řekl Szmit.

Poláci však navzdory neshodám plánují s Moskvou jednat ještě tento týden. Szmit zdůraznil, že před jakýmkoli dalším jednáním s Rusy o přepravě, chtějí Poláci dostat z ruské strany, záruky, že současně navrhovaná pravidla změní.

Čtěte také: 

Ocelářský protest: Košičané chtějí, aby Brusel přidal plyn

Bosch investuje a nabírá lidi v Maďarsku

V Novákách montují i brzdy. Pro Strnada a Beljajeva

--

"Pokud ke změnám nepřijde, nebude možné chránit naši přepravce na území Ruska. Tento trh je proto pro nás vyloučen," řekl Jerzy Szmit. Dodal, že podle odborníků přestane vozit zboží do Ruska až 85 procent polských přepravců.

V současnosti smí do Ruské federace jezdit pouze přepravci se zvláštním povolením. Podle Asociace pro mezinárodní silniční dopravu (SMPD) zasáhne nedohoda mezi Polskem a Ruskem zhruba 2,5 tisíc polských firem. Ty vozí do Ruska zhruba 200 tisíc dodávek zboží ročně s průměrnou hodnotou přepravy 2000 euro.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr