Konkurzní správce draží majetek Slovakia Steel Mills. Hlavní věřitel souhlasil

Česká exportní banka dala povolení rozprodat část majetku zkrachovalých oceláren

Česká exportní banka dala povolení rozprodat část majetku zkrachovalých oceláren.

Konkurzní správce vyhlásil veřejnou soutěž na část majetku Slovakia Steel Mills. Prodat se mají přístroje a část vyrobených produktů, které majetkově náleží České exportní bance. Ta je v konkurzu Slovakia Steel Mills s továrnou na východě Slovenska klíčovým věřitelem.

"ČEB odsouhlasila konkurznímu správci prodej zásob hotových výrobků zastavených ve prospěch ČEB formou výběrového řízení za Účelem získání finančních prostředků nutných na úhradu nákladů konkurzního řízení," říká pro biztweet ředitel odboru pro mezinárodní vztahy a komunikaci ČEB Petr Križan.

Kritériem bude v soutěži nejvyšší cena. Vzhledem k výšce pohledávky je však současná dražba pouze zlomkovým posunem uspokojování hlavního věřitele. ČEB v roce 2007 slovenským ocelárnám půjčila 4,6 miliardy korun na vybudování závodu výměnou za to, že technologii dodají čeští exportéři. Ocelárny začaly vyrábět až v roce 2011, v následujících dvou letech ale každý rok vykázaly ztrátu zhruba miliardu korun a zkrachovaly.

--

Čtěte také:

Kabelovnu Kabex chtějí poslat do insolvence

Nositel projektu vědeckotechnického parku dluží bance

V Červeném Kostelci rozšiřují výrobu těsnění. Práci najde 200 lidí

V Kozomíně u Prahy chtějí stavět kontroverzní papírnu

--

Česká exportní banka pak opakovaně vypsala tendr na prodej pohledávky, která vznikla nesplácením úvěru. Pohledávku se však dosud nepodařilo prodat. ČEB údajně chystá další pokus o dražbu gigantické pohledávky. Plán nevyvrátil ani Petr Križan. "Jak jsme již v minulosti několikrát uvedli, hlavním kritériem ČEB při prodeji pohledávky za Slovakia Steel Mills je od začátku maximalizace celkového výnosu. Proto stále jednáme s potenciálními zájemci o koupi," řekl. 

Případ provázejí i další podezření. Biztweet.eu informoval o podezřeních, že firmu do krachu záměrně přivedli její majitelé. Kauzou se zabývala i česká policie, ale obvinění odmítla jako neopodstatněné.