Babišův jez směřuje do EIA. Rozhoduje o něm velkopodnitakelův zaměstnanec

Ministerstvo dopravy odevzdá dokumentaci pro výstavbu jezu na Labi u Děčína do léta. Následovat bude posouzení rezortem životního prostředí.

 

Ministerstvo dopravy odevzdá dokumentaci pro výstavbu jezu na Labi u Děčína do léta. Následovat bude posouzení rezortem životního prostředí.

„Dokumentace posouzení vlivů na životní prostředí EIA se momentálně ještě dopracovává tak, aby byly vysvětleny všechny připomínky ministerstva životního prostředí. Práce jsou již ve své závěrečné fázi. Během května by tak měla být dokumentace předložena na ministerstvo životního prostředí,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Jde o mírný skluz, původně totiž měla dokumentace EIA ležet na stolech ministerstva životního prostředí již v březnu.

 

 

Jez na Labi nedaleko Děčína, o jehož výstavbě se hovoří již zhruba deset let, znovu přichází do hry o prosazení stavby. Velkou překážkou jsou stále ochránci přírody, kteří vodní dílo soustavně odmítají. Podle nich totiž zasáhne do životního prostředí a ohrozí chráněné ptačí a rybí druhy.

 

Čtěte také: Východ dostane novú prácu. V Slavkovciach postavia nový mäsokombinát

 

Nový projekt se podle slov Zdeňka Neusara snaží co nejméně zasahovat do okolní přírody. Současné řešení má v sobě řadu k přírodě vstřícných prvků. Patří k nim tři rybí přechody, dva břehové přechody či úprava prostoru levého břehu nad horní rejdou a v ústí Ploučnice. Tato opatření vznikla ve spolupráci s přírodovědci a s realizací se počítá v letech 2019 až 2021.

 

 

Výstavbu jezu prosazují zejména podnikatelé. Úprava vodního toku by totiž umožnila lodní přepravu zboží a surovin, což by vytvořilo také nová pracovní místa. Kritikům se ovšem nelíbí, že nový projekt jezu schvalují rezorty, které řídí hnutí ANO Andreje Babiše.

Právě jeho podnikatelská skupina Agrofert by z jezu profitovala nejvíc. Jak uvedl pořad Reportéři ČT, cena dopravy surovin do největší chemičky Agrofertu, lovosické Lovochemie, by po sesplavnění Labe klesla až o polovinu. Ministr životního prostředí Richard Brabec, který v minulosti Lovochemii přímo řídil, ovšem jakékoli prosazování v zájmu podnikatelů odmítá.