Byznys ruského armádního experta v ČR: Firmě před krachem šéfuje syn Zemanova poradce generála Picka

Ruská vojenská kapacita podniká se synem exministra obrany České republiky a současným poradcem Miloše Zemana Vlastimila Picka – Ondřejem Pickem

Ruská vojenská kapacita v Česku podniká se synem exministra obrany České republiky a současným poradcem Miloše Zemana Vlastimila Picka – Ondřejem Pickem. Kauzu společně mapovaly servery HlídacíPes.org a biztweet.cz.

Středobodem působení Česnokova v Česku je společnost CGM CZECH (dříve pod názvy Stavby s.r.o. a Stavby a.s.). Původně se jí dařilo ve veřejných soutěžích na stavební práce. V roce 2011 vykázala miliardový obrat. Nyní ale skončila v konkurzu. Důvodem je špatná platební morálka, respektive neplacení dodavatelům a také finančnímu úřadu.

Picek otec, Picek syn

Ve firmě je obchodním ředitelem a předsedou představenstva Ondřej Picek. Ruští podnikatelé jsou i v dalších orgánech akciové společnosti.

Firma Stavby byla založena v roku 1994 a dlouho ničím nevybočovala z představy o běžné české stavební firmě. Změna přišla až v roce 2006, kdy dlouholetý jednatel firmy propustil místo novým majitelům. Jednatelé Šándor Végh a Petr Gottwald pak po roku odsouhlasili transformaci firmy na akciovou společnost, informoval již včera HlídacíPes.org.

Firma rázem zvýšila nejen majetek, ale také účast v soutěžích o veřejné zakázky. Ty v roce 2008 tvořily více než polovinu obratu společnosti.

Možná i díky schopnostem a kontaktům nového personálního obsazení.  V roce 2007 se totiž jedním z hlavních manažerů společnosti stal Filip Bušina. Tedy muž, který se stal v roce 2008 poradcem hejtmana za ČSSD Davida Ratha a investičním náměstkem Oblastních nemocnic Středočeského kraje.

V té době firma získala zakázky na stavební úpravy nemocnice v Příbrami, nemocnice Na Homolce, rekonstrukci vodní hráze Orlík, nebo výstavbu malometrážních bytů v Praze. Dohromady šlo o zakázky za stovky milionů korun. Už v té době ve firmě Stavby pracoval na vedoucích pozicích i Ondřej Picek. Serveru biztweet.eu, který na přípravě textu spolupracoval s HlídacíPes.org, se jej nepodařilo kontaktovat.

Bezpečnostní riziko? „Nikoliv“

Česnokov není jen byznysmen. Jeho jméno je dobře známé i v ruských armádních kruzích. V minulosti byl velitelem čet v Kodymě, Baltě, Saratě, nebo Oděské oblasti, v době studené války vyšplhal v strukturách rudé armády na zástupce náčelníka základny Bajkalsk v Irkutské oblasti a vrchního inženýra praporu.

Na to, zda si úspěchy firmy vlastněné ruskými armádními špičkami a utajovanými vlastníky všimli i na Hradě, kde teď otec Ondřeje Picka, Vlastimil Picek působí, mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček odpověděl stručně:„Nikoliv“.

Stejně tak odmítl i to, že by zájmové a majetkové propojení s Rusy mohlo představovat jakékoliv bezpečnostní riziko.

S angažmá jeho syna u ruských podnikatelů konfrontoval Vlastimila Picka už vloni týdeník Euro. Angažmá svého syna a svou profesní kariéru za střet zájmů ani bezpečnostní riziko nepovažuje.

--

Čtěte také:

Podnikání ruského armádního experta v Česku. Miliardy ze zakázek, stamilióny dluhů

Regioprojekt Morava je v insolvenci. Věřitelé jí obviňují z podvodu

CNI: Pelta zaplatil politikům letecký výlet na zápas do Amsterdamu

Stát soutěží propagaci EET. Rozpočet pro mediální kampaň nemá limit

--

„Neznám vlastnické vztahy. Můj syn je ve funkci (předsedy představenstva – pozn. red.) od 3. ledna 2013,“ řekl Vlastimil Picek s tím, že v kontaktu s ruskými majiteli firmy GCM nikdy nebyl popírá. „Neznám je,“ odpověděl na otázku, zda se stýká s Rusy Nassridinovem nebo Česnokovem.¨

 

 

 

Ve spolupráci s  HlídacíPes.org